Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

η καρδια μου λευτερης ελευθεριου

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της συλλογικότητας των φυλακισμένων της οργάνωσης Χουάν Αντόνιο Ολάρα Γουρίδι, οι κρατούμενοι της ΕΤΑ δηλώνουν πρόθυμοι «να συμμετάσχουν σε εποικοδομητικό διάλογο με τα ίδια τους τα θύματα».


σοφια ρουσσου

τουαλετες σκυλων

Σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais, ο Γουρίδι, ο οποίος κρατείται στις φυλακές από το 2002, οπότε και ήταν επικεφαλής του ένοπλου βραχίονα της ΕΤΑ, συναντήθηκε με τον Ερνάν το περασμένο Σάββατο στην φυλακή του Αλμπολότε στη Γρανάδα. Ο Ερνάν διαβίβασε στις αρχές και τον Τύπο τη διαθεσιμότητα των κρατουμένων της ΕΤΑ να «υλοποιήσουν μία εποικοδομητική συμβολή στην παρούσα πολιτική συγκυρία, η οποία θα γίνει συγκεκριμένη εντός των προσεχών μηνών».


Στο πλαίσιο αυτό, η συλλογικότητα των κρατουμένων “etarras” θα αποδεχόταν να «αναγνωρίσει τα δεινά που χρειάσθηκε να υποφέρουν τα θύματά τους», όπως και να ανοίξουν δίαυλοι «για έναν εποικοδομητικό διάλογο» με τους οικείους των πάνω από 800 θυμάτων της εγκληματικής δράσης τους. Όπως διαβεβαιώνει ο Ερνάν, οι κρατούμενοι «θεωρούν απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο, ανύπαρκτο έως σήμερα, για να οικοδομηθεί μία συνύπαρξη απελευθερωμένη από τις δυναμικές των αλληλοκατηγοριών».


Στη συνάντηση του Σαββάτου, ο Γουρίδι εκφράσθηκε με «θετικό τρόπο» για τις επαφές της ΕΡΡΚ με τα «τοπικά συμβούλια συμβίωσης», που έχουν δημιουργηθεί σε κοινότητες της Γκιπούθκοα - όπως στη Ρεντερία και την Αθπεΐτια. Σε αυτά, τα θύματα της ΕΤΑ συναντώνται με εκπροσώπους της οργάνωσης, προκειμένου «να δημιουργηθούν πεδία αλληλοκατανόησης και συμπάθειας για τον πόνο του άλλου».


η καρδια μου λευτερης ελευθεριου

Ο Γουρίδι έχει καταδικασθεί ως υπεύθυνος για μία σειρά επιθέσεων. Μεταξύ των κατηγοριών αυτών περιλαμβάνεται και η διαταγή για τη δολοφονία, το 2000, του επικεφαλής των δικαστικών αρχών της Ανδαλουσίας Λουΐς Πορτέρο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου