Αλλά αν και είναι εύκολο να κάνει κανείς προβολές για τα πλεονάσματα, αυτό που είναι εξαιρετικά δύσκολο είναι να υπολογισθεί η επίπτωση των διαρκών δημοσιονομικών περιορισμών στους αναπτυξιακούς ρυθμούς της οικονομίας. Και μπορεί η Ελλάδα να μην έχει σε βάθος 14 ετών πρόβλημα εξυπηρέτησης του χρέους της, αλλά θα εξακολουθήσει να έχει ένα τεράστιο απόθεμα χρέους, το οποίο δεν θα μειώνεται με ταχύτητα διότι η οικονομία θα έχει βαρίδια που δεν θα της επιτρέπουν να επεκταθεί με ταχείς ρυθμούς.
Μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάκ Λιου υπογράμμισε αυτή την πτυχή, καταρρίπτοντας το μύθο πως τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα καθιστούν το ελληνικό χρέος βιώσιμο. «Ο λόγος για τον οποίο κανείς χρησιμοποιεί υποθέσεις για τόσο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα σε τέτοιο βάθος χρόνου, είναι γιατί το υποβόσκον ζήτημα του χρέους δεν έχει αντιμετωπιστεί», είπε σχετικά.
Ωστόσο, το αφήγημα της Ελλάδος δεν βασίζεται σε αυτό το επιχείρημα, αλλά στα επιχειρήματα του Βερολίνου. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους στις επαφές τους με επενδυτές υπογραμμίζει πως οι ετήσιες ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος θα διαμορφωθούν την περίοδο 2018-2032 στο 10,6% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο.
αμφιπολη νεα ανακοινωση
φέρι μπόουτ
Ο ΟΔΔΗΧ αναφέρει πως με μια δεκαετή παράταση στις πληρωμές τόκων και κεφαλαίου των δανείων του EFSF ύψους 96 δισ. ευρώ, με μια δεκαετή επέκτασης των ωριμάνσεων τους και με μια επαναγορά των ομολόγων ύψους 3,3 δισ. ευρώ που διακρατούν το ΔΝΤ και η ΕΚΤ, οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος περιορίζονται στο διάστημα 2019-2022 στο 9,9% του ΑΕΠ κατά μέσον όρο (στο 10,8% του ΑΕΠ το 2019), ενώ ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ το 2033 και παραμένουν χαμηλότερα του 20% του ΑΕΠ έως το 2060.
κουρεματα σγουρα 2017
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου