Κυριακή 19 Αυγούστου 2018

τουρτα εκτος ψυγειου

«Δεν μπορούμε να ανακοινώνουμε μέτρα, όπως, για παράδειγμα, τον κοινωνικό πυλώνα, χωρίς να φροντίζουμε ώστε αυτά τα μέτρα να εφαρμοστούν. Δεν μπορεί με διάφορα προσχήματα και αναδιαρρυθμίσεις διακοσμητικού χαρακτήρα να βρισκόμαστε διαρκώς στο ίδιο σημείο, να μην αλλάζει τίποτε ουσιαστικά στο κρίσιμο θέμα της κοινωνικής σύγκλισης», σημείωσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:



Για το λόγο αυτό αναλάβαμε πρωτοβουλία για την Κοινωνική Ευρώπη, για ένα αξιόπιστο Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων με συγκεκριμένους δεσμευτικούς κοινωνικούς στόχους.


τουρτα εκτος ψυγειου

χουλιαρακης φωτογραφιες


«Στην Ευρωζώνη, ένας ισχυρός και δεσμευτικός κοινωνικός πυλώνας είναι προϋπόθεση σταθερότητας και βιωσιμότητας. Γιατί καμία νομισματική ένωση δεν μπορεί να λειτουργήσει με κοινωνίες πολλών ταχυτήτων στο εσωτερικό της».


αγια ειρηνη αθηνας

Προσφυγικό: Χώρες - μέλη της ΕΕ αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους


Για το ζήτημα του προσφυγικού, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε, στη συνέντευξη Τύπου, ως «βόμβα στα θεμέλια της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τη στάση ορισμένων χωρών - μελών που αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους στο ζήτημα της αντιμετώπισης του προσφυγικού.


Είπε ότι ήταν "άστοχη" η επιστολή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και σημείωσε:



Δεν μπορεί κάποιοι σήμερα στο όνομα τού ότι το προσφυγικό δεν τους αγγίζει, δεν τους ακουμπά, να επιβάλουν την αλλαγή στον τρόπο σκέψης, συζήτησης και αποφάσεων που εδώ και πολλά χρόνια έχει καθιερώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτελεί και καταστατική της αρχή. Αυτό είναι βόμβα στα θεμέλια της λειτουργίας της ΕΕ. Αυτό ήταν το πλαίσιο της ουσιαστικής διαφωνίας που έθεσα, και νομίζω ότι είναι μια διαφωνία την οποία θα τη βρούμε μπροστά μας στο μέλλον. Διότι πιστεύω πως πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, τον Ιούνη, τον Ιούνη, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν μπορεί να υπάρχει Ευρώπη αλά καρτ. Δεν μπορεί κάποιοι να πιστεύουν ότι θα έχουν μόνο δικαιώματα χωρίς υποχρεώσεις.



Αλληλοκαρφώματα στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό


«Τηρούμε τους ευρωπαϊκούς κανόνες στην οικονομία, παρά τις σαφείς διαφωνίες μας στην πολιτική της λιτότητας. Όλα τα κράτη-μέλη οφείλουν να δείξουν τον ίδιο σεβασμό για την αντιμετώπιση ενός μείζονος ευρωπαϊκού ζητήματος. Η μη τήρηση της αρχής της αλληλεγγύης υπονομεύει το μέλλον της Ευρώπης. Είναι καίριο ότι μέσα από την έναρξη αυτής της συζήτησης αμφισβητείται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.


Τους κανόνες η Ελλάδα τους σεβάστηκε. Προσπάθησε να κάνει διαπραγμάτευση με βάση αυτούς τους κανόνες. Όταν τέθηκαν κυρώσεις για την Ουκρανία η Ελλάδα δεν κοίταξε ότι θιγόταν, όπως κάνουν σήμερα χώρες για το προσφυγικό. Αυτό είναι βόμβα στα θεμέλια της ΕΕ».


Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι ο απαραίτητος διάλογος για την αναθεώρηση του «Δουβλίνου» δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε αυτές τις «απαράδεκτες βάσεις. Πρέπει να βασιστεί σε μια δίκαιη κατανομή της ευθύνης της φιλοξενίας».


«Αναγκαία η επίσκεψη Ερντογάν για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις»


Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στη συζήτηση είχε η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως είπε, ενημέρωσε για τα αποτελέσματά της, και για την ουσία της. Κατά την εκτίμησή του η επίσκεψη αυτή ήταν αναγκαία, για να μένουν οι δίαυλοι ανοιχτοί, για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις.


«Οι προκλήσεις ασφαλείας στην ανατολική Μεσόγειο κάνουν ακόμα πιο αναγκαία την εύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό. Είναι ευρωπαϊκό διακύβευμα. Ειδικά τώρα, είναι αναγκαίο η ΕΕ να στείλει στην Τουρκία εκείνα τα μηνύματα που θα την καθιστούν υπεύθυνη για την τήρηση της συμφωνίας με την ΕΕ για το προσφυγικό αλλά και για την τήρηση του διεθνούς δικαίου».


O πρωθυπουργός αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είπε πως η συζήτηση για το πώς οι θρησκευτικοί ηγέτες που αναγνωρίζει η ελληνική Πολιτεία για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη να μην αμφισβητούνται από τη μειονότητα ή μέρος της μειονότητας.


Όπως είπε αυτή, η συζήτηση πρέπει να γίνει με τη μουσουλμανική μειονότητα, να καταλήξει το συντομότερο δυνατό και να υπάρξει και η αντίστοιχη νομοθέτηση, ώστε σε ένα βάθος χρόνου να δημιουργηθούν οι εξελίξεις για να ξεπεράσουμε τα σημερινά εμπόδια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου