Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

καταληκτικη λεξικο

Μεταξύ άλλων, στο άρθρο της στην «Εφημερίδα των Συντακτών» επισημαίνει: «Τις μέρες αυτές συζητείται στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, οι εργατικές ρυθμίσεις του οποίου έχουν αναμφισβήτητα τη βαρύνουσα σημασία. Πίσω από τις γραμμές των ρυθμίσεων αυτών υπάρχουν τέσσερις κρίσιμες παραδοχές. Τέσσερις παραδοχές που αξίζει να προσεχτούν, καθώς διέπουν τη λογική του νομοσχεδίου και αναδεικνύουν τις στοχεύσεις του».


καταληκτικη λεξικο

μαγειρεμα τονακια

«1. Η τυπική αναγνώριση εργατικών δικαιωμάτων δεν αρκεί


Η έκρηξη της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας και οι διαστάσεις που έχει λάβει το φαινόμενο της απλήρωτης εργασίας αποδεικνύουν με τον πιο σαφή τρόπο ότι μόνη η τυπική αναγνώριση των εργατικών δικαιωμάτων δεν εγγυάται και την πραγματική απόλαυσή τους από τους εργαζομένους. Ο νόμος π. χ. προβλέπει την υποχρέωση του εργοδότη να καταβάλλει μισθό. Η είσπραξή του όμως είναι πολλές φορές ένας Γολγοθάς για τον εργαζόμενο, συχνά με αβέβαιο αποτέλεσμα», αναφέρει η υπουργός και συνεχίζει:


«Ακόμα λοιπόν κι όταν το δίκαιο αναγνωρίζει δικαιώματα ή επιβάλλει υποχρεώσεις, η απουσία αποτελεσματικών μηχανισμών ελέγχου της συμμόρφωσης και επιβολής κυρώσεων στους παραβάτες μπορεί να ματαιώσει την πρακτική εφαρμογή των υφιστάμενων κανόνων. Γι' αυτό και είναι καθοριστική η ενίσχυση των συνοδευτικών θεσμικών εργαλείων που ενθαρρύνουν τη συμμόρφωση με το νομικό πλαίσιο.


τσιτσανης βιογραφικο

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας ανταποκρίνεται στην ανάγκη αυτή, εισηγούμενο ρυθμίσεις που διευκολύνουν το έργο των ελεγκτικών μηχανισμών, ενισχύουν την αποτελεσματικότητα εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας, ισχυροποιούν τη θέση των εργαζομένων και τους προστατεύουν από πρακτικές εργοδοτικής αυθαιρεσίας»


Αναφερόμενη στην δεύτερη παραδοχή της ανέφερε: «2. Οι φαινομενικά «κατασταλτικές» ρυθμίσεις έχουν προωθητική δυναμική για την αγορά εργασίας


Οι ρυθμίσεις που προωθεί το σχέδιο νόμου έχουν φαινομενικά έναν κατασταλτικό χαρακτήρα, αντικειμενικά όμως συντελούν στην προστασία των επιχειρήσεων που επιλέγουν να σέβονται την εργατική νομοθεσία και να μη χρησιμοποιούν την καταστρατήγησή της ως «ανταγωνιστικό πλεονέκτημα».


Δεδομένου, λοιπόν, ότι η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας, μορφή της οποίας αποτελεί η αδήλωτη, υποδηλωμένη και απλήρωτη εργασία, δεν παραβιάζει μόνο βασικά δικαιώματα των εργαζομένων, δεν μειώνει μόνο τα δηµόσια έσοδα, αλλά συνιστά επιβραδυντικό και στρεβλωτικό παράγοντα της οικονοµίας και νοθεύει τον υγιή ανταγωνισµό µεταξύ των επιχειρήσεων, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις υποβοηθούν να τεθεί σε κίνηση ένας μηχανισμός συνολικής βελτίωσης της αγοράς εργασίας»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου