Η ιστορία αυτή δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση. Είναι ένα από τα χιλιάδες παραδείγματα επαγγελματιών που υποχρεώνονται να πληρώσουν φόρους και εισφορές πέρα από κάθε λογική. Γι' αυτούς τους επαγγελματίες το κράτος έχει μετατραπεί σε συνέταιρο και μάλιστα με πλειοψηφικό μετοχικό πακέτο.
εκκωφαντικός προελευση
Μια πρόχειρη μεταρρύθμιση
Ο λεγόμενος «νόμος Κατρούγκαλου» αποτελεί ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα νομοθετήματα της κυβέρνησης Τσίπρα. Όσο περνάει ο καιρός, τόσο λιγοστεύουν οι υποστηρικτές του. Τα ερωτήματα πολλά:
- Γιατί έγινε μια μεταρρύθμιση τέτοιας κλίμακας όταν οι θεσμοί ζητούσαν μόνο περικοπές και όχι συνολική αναδιάρθρωση του συστήματος;
μια πρέζα
νεο εσπα παιδικοι σταθμοι
- Γιατί επελέγη να γίνει αυτή η μεταρρύθμιση στη δυσμενέστερη στιγμή για τους εργαζόμενους και τα δημόσια οικονομικά;
- Γιατί προχώρησαν τόσο ριζικές αλλαγές στο σύστημα χωρίς σοβαρές αναλογιστικές μελέτες;
- Γιατί έγινε τόσο πρόχειρα ο νόμος ώστε να μην δοθεί η δέουσα προσοχή στο ζήτημα των αυτοαπασχολούμενων;
- Γιατί τελικά μεγάλος αριθμός αυτοαπασχολούμενων επιβαρύνθηκε υπέρογκα;
Η συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση αναίρεσε το βασικό επιχείρημα του κ. Κατρούγκαλου. Ο τότε υπουργός Εργασίας υποστήριζε ότι αυτή ήταν η τελική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και μ' αυτήν θα πορευόταν τα επόμενα χρόνια. Όμως λίγους μήνες μετά την ψήφιση του νόμου, και η «προσωπική διαφορά» (βασικό στοιχείο του νόμου) καταργήθηκε και ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών άλλαξε. Οπότε, πώς θα μπορούσε πλέον ο νόμος Κατρούγκαλου να χαρακτηριστεί μακράς πνοής;
Οι εισφορές
Το τελευταίο επεισόδιο με το νόμο Κατρούγαλου ήταν η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εισφορών. Ο νόμος έλεγε ότι οι εισφορές λογίζονταν ως έξοδα και αφαιρούνταν από το εισόδημα του ασφαλισμένου βάσει του οποίου προέκυπταν οι εισφορές της επόμενης χρονιάς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου