Ρόλο επιδιαιτητή στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αντάλλαγμα ένα διόλου ευκαταφρόνητο «μπαξίσι» ύψους 3 δισ. ευρώ, αποκτά και επίσημα πλέον η Τουρκία μετά και τη συμφωνία που επήλθε χθες, Κυριακή (29/11/2015) μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, με θέμα την προσφυγική κρίση.
οι εφευρεσεις που αλλαξαν το κοσμο
ΓΙΑΤΙ Η ΕΕ «ΧΡΥΣΩΣΕ» ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ – «ΜΠΑΞΙΣΙ» ΥΨΟΥΣ 3 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΜΕ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΩΝ - ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ Η ΑΓΚΥΡΑ
Σύμφωνα τα όσα συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο, η Τουρκία λαμβάνει χρηματική ενίσχυση 3 δισ. ευρώ για τη διαχείριση των Σύρων προσφύγων που συρρέουν κατά χιλιάδες στη χώρα και την ανάσχεση του μεταναστευτικού κύματος προς την Ευρώπη. Επί της ουσίας, μία χώρα εκτός ΕΕ αναλαμβάνει να διαδραματίσει ρόλο «Δερβέναγα» στα εξωτερικά σύνορα της Γηραιάς Ηπείρου.
Ταυτόχρονα, ξεκινούν εκ νέου οι μέχρι πρότινος τελματωμένες ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας, ενώ σε πρώτη φάση επιταχύνεται το άνοιγμα της διαδικασίας για την παροχή βίζας σε Τούρκους πολίτες, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τα σχετικά κριτήρια για κάτι τέτοιο.
τροποι για να ξυπνησεις
«Συμφωνήσαμε ότι η ενταξιακή διαδικασία πρέπει να επανεργοποιηθεί», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου.
μηχανικος τεχνολογιας πετρελαιου και φυσικου αεριου καβαλα
Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επιβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προσέφερε στην Άγκυρα το ποσό των τριών δισ. ευρώ προκειμένου να βοηθήσει τους Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία ως αντάλλαγμα για τη βοήθεια της Άγκυρας στην αναχαίτιση των προσφυγικών ροών.
Ο ρόλος της Τουρκίας
Η Άγκυρα, όπως προκύπτει από το κείμενο της συμφωνίας που επήλθε χθες δεσμεύεται στην εφαρμογή του Κοινού Σχεδίου Δράσης το οποίο «θα βάλει τάξη στα μεταναστευτικά ρεύματα και θα βοηθήσει στην ανάσχεση της παράνομης μετανάστευσης».
«Κατά συνέπεια», υπογραμμίζεται στο ίδιο κείμενο, «οι δύο πλευρές θα εντείνουν την ενεργό συνεργασία τους σχετικά με τους μετανάστες οι οποίοι δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας, αποτρέποντας τα ταξίδια προς την Τουρκία και την ΕΕ, εφαρμόζοντας τις διμερείς συμφωνίες επανεισδοχής και πραγματοποιώντας επιστροφές των μεταναστών που δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας στις χώρες καταγωγής τους».
Επιπλέον, αναφέρει πως «η συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας θα αρχίσει να εφαρμόζεται πλήρως από τον Ιούνιο του 2016, προκειμένου η Επιτροπή να είναι σε θέση να παρουσιάσει την τρίτη έκθεση προόδου της το φθινόπωρο του 2016, με σκοπό την ολοκλήρωση της διαδικασίας, δηλαδή την κατάργηση της υποχρεωτικής θεώρησης για τους Τούρκους πολίτες στη ζώνη Σένγκεν τον Οκτώβριο του 2016 εφόσον οι απαιτήσεις του οδικού χάρτη πληρούνται».
Η στάση της Ελλάδας
Την ικανοποίησή τους για το κείμενο συμπερασμάτων, το οποίο συμπεριέλαβε τις ελληνικές θέσεις, εξέφρασαν από τις Βρυξέλλες κυβερνητικές πηγές.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβασή του στην Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας, την Κυριακή, καλωσόρισε τη συνάντηση που, όπως είπε, γίνεται για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια και μάλιστα στη δίνη μιας μεγάλης προσφυγικής κρίσης και πρότεινε, η επόμενη Σύνοδος να γίνει σε ένα ελληνικό νησί, τονίζοντας χαρακτηριστικά: να γίνει «στα σύνορα ΕΕ - Τουρκίας, που πρέπει να γίνουν σύνορα συνεργασίας».
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν βλέπει ευκαιριακά την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας. Για την Ελλάδα, πρόσθεσε, ήταν μια στρατηγική επιλογή, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η Τουρκία να προχωρήσει σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για τη διευθέτηση των Ελληνοτουρκικών διαφορών και να επιλυθεί το Κυπριακό.
Με αυτή την λογική, είπε ο πρωθυπουργός, «ξεκλειδώσαμε την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, τώρα, ξεκλειδώνουμε την αναθέρμανσή της».
Ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε ότι προϋπόθεση να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία, είναι η επίλυση του Κυπριακού. Η δυνατότητα υπάρχει σήμερα ξανά μετά από δέκα χρόνια, που ο Αναστασιάδης και ο Ακιντζί έχουν την βούληση για θετικά βήματα, είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι οι δύο κοινότητες δεν χρειάζονται εγγυητές και ότι οι εγγυήτριες δυνάμεις πρέπει να αποσυρθούν και να τους αφήσουν να τα βρούν μεταξύ τους.
Για την κατάσταση στο Αιγαίο ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία ξοδεύουν αδιάκοπα χρήμα για παραβιάσεις και αναχαιτίσεις. Αντί να επενδύσουμε σε συνεργασία και ανάπτυξη, δίνουμε πόρους σε οπλικά συστήματα. Και ενώ τα συστήματά αυτά είναι της πιο σύγχρονης τεχνολογίας, δεν μπορούμε να πιάσουμε τους διακινητές», αφήνοντας αιχμές για την τουρκική στάση.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε να προχωρήσει το Σχέδιο Δράσης ΕΕ - Τουρκίας, με ένα σοβαρό και αξιόπιστο πρόγραμμα επανεγκατάστασης, ενώ υποστήριξε τη χαλάρωση των θεωρήσεων, για είσοδο Τούρκων πολιτών στην ΕΕ. Ζήτησε, επίσης, να εφαρμοστούν οι συμφωνίες επανεισδοχής Ελλάδας - Τουρκίας και ΕΕ - Τουρκίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου