Η επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου ανέφερε πως η «κατ’ αρχήν» έγκριση του ελληνικού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής από το Συμβούλιο του ΔΝΤ, σημαίνει ότι θα τεθεί σε ισχύ μόνο αφού το Ταμείο λάβει συγκεκριμένες και αξιόπιστες διαβεβαιώσεις από τους ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας που θα διασφαλίζουν τη διατηρησιμότητα του χρέους και υπό τον όρο ότι το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας θα εφαρμόζεται πιστά.
ραδιοταξι μαραθωνας
Η κ. Βελκουλέσκου ανέφερε πως οι ελληνικές αρχές νομοθέτησαν σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό και φορολογία εισοδήματος και πως αυτά τα μέτρα θα βοηθήσουν στη στήριξη του φιλόδοξου μεσοπρόθεσμου στόχου για πρωτογενή πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ που συμφωνήθηκε με τους Ευρωπαίους εταίρους για το διάστημα 2019-22. Κατά την ίδια μετά το 2022 το πλεόνασμα θα πρέπει να επιτρέπεται να μειωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ και ο δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει να χρησιμοποιηθεί για να ενισχύσει το δίκτυο κοινωνικής ασφάλειας της Ελλάδας, να ενισχύσει τις δημόσιες επενδύσεις και να μειώσει τους φόρους για τη στήριξη της απασχόλησης και της ανάπτυξης.
Απαντώντας σε ερώτηση του CNN Greece για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2018 η κ. Βελκουλέσκου το τοποθέτησε στο 2,2% του ΑΕΠ, όταν ο στόχος του προγράμματος είναι 3,5% του ΑΕΠ, δείχνοντας πως το Ταμείο θεωρεί πως θα υπάρξει απόκλιση. Ωστόσο, διευκρίνισε πως το Ταμείο δεν ζητά νέα μέτρα. «Θεωρούμε ότι το επίπεδο του πλεονάσματος είναι κατάλληλο και δεν ζητάμε νέα μέτρα», είπε η κ. Βελκουλέσκου.
αρκετες συνωνυμα
Αισιοδοξία για το χρέος
λαστιχα για παπι vee rubber
Αισιόδοξη εμφανίσθηκε για το θέμα του χρέους, παρά το γεγονός ότι στην έκθεση βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, το ΔΝΤ επιμένει ότι με τις σημερινές παραδοχές οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος θα υπερβούν το όριο του 15% του ΑΕΠ ήδη από το 2028 και το όριο του 20% από το 2033, φθάνοντας το 45% το 2060!
«Το χρέος της Ελλάδας παραμένει μη βιώσιμο. Μια στρατηγική μείωσης του χρέους που βασίζεται στη διατήρηση πρωτοφανών πρωτογενών πλεονασμάτων ή υψηλών ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ για παρατεταμένες χρονικές περιόδους δεν είναι αξιόπιστη, ακόμη και με πλήρη εφαρμογή των προγραμματισμένων πολιτικών», ανέφερε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου