“Γιατί εσείς είστε η νέα πρωτοπορία, η κρίσιμη ομάδα ανθρώπων που θα συνδέσουν την ελληνική οικονομία με το μέλλον της καινοτομίας και των τεχνολογικών εξελίξεων”, σημείωσε ο Πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες του digital economy forum 2018.
“Σήμερα, περισσότεροι από δέκα χιλιάδες Έλληνες απασχολούνται σε καινοτόμες εταιρείες τεχνολογίας που έχουν έδρα στη χώρα κι εσείς μπορείτε να γίνετε παράδειγμα προς μίμηση, τόσο για τους επόμενους ταλαντούχους νέους αυτού του τόπου, αλλά και για αυτούς που απογοητευμένοι εγκατέλειψαν τη χώρα μας για να δημιουργήσουν στο εξωτερικό”, σημείωσε ο Πρωθυπουργός. Πρόσθεσε πως “η γνώση είναι ένα από τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα κι αυτό μας αναγνωρίζεται διεθνώς γιατί, δυστυχώς στο εξωτερικό απασχολούνται σήμερα χιλιάδες καταρτισμένοι νέοι και νέες μας, που η κρίση, τους ανάγκασε να φύγουν από τη χώρα. Με το νέο αναπτυξιακό Νόμο και την αύξηση των πόρων για έρευνα και καινοτομία στο 1% του ΑΕΠ, για πρώτη φόρα στα χρόνια της κρίσης, επιχειρούμε να φέρουμε τα Πανεπιστήμια, τα ερευνητικά μας κέντρα και το ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας μας στο επίκεντρο του αναπτυξιακού μας σχεδιασμού”.
κλεμμένα όνειρα 439
10 orchid basket
Παράλληλα, ο κύριος Τσίπρας τόνισε το σχεδιασμό 4 έργων στο πλαίσιο της Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής 2016-2021, από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία. Τα έργα αυτά είναι:
μπαγκέτα του μαέστρου
“Ναυαρχίδα αυτής της προσπάθειας, αποτελεί ο σχεδιασμός, η προκήρυξη και η υλοποίηση του προγράμματος ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ (ΕΔΚ). Βασικός στόχος της ενιαίας αυτής δράσης είναι η σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων προς τις διεθνείς αγορές, με σκοπό τη μετάβαση στην ποιοτική καινοτόμα επιχειρηματικότητα και την αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας. Ο συνολικός αριθμός των προτάσεων που αξιολογήθηκαν και εγκρίθηκαν προς χρηματοδότηση είναι 685, με συνολική Δημόσια Δαπάνη €394 εκατ.”, σημείωσε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Πρωθυπουργός.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΠΕ, κύριος Τάσος Τζήκας τόνισε: “Η Ψηφιακή Βιομηχανία είναι ο καταλύτης για την ανάπτυξη όλων των κλάδων της Ελληνικής Οικονομίας, μέσω της διάχυσης των ψηφιακών τεχνολογιών σε όλα τα επίπεδα της επιχειρηματικότητας, αλλά και στις συναλλαγές μεταξύ των πολιτών, των επιχειρήσεων και του κράτους. Ένας κλάδος, στον οποίο, ενώ σημειώθηκε μια τεράστια μείωση της αξίας αγοράς και του κύκλου εργασιών κατά 45% από το 2007 που ξεκίνησε η κρίση, την ίδια περίοδο, ο αριθμός των επιχειρήσεων έχει τριπλασιαστεί ξεπερνώντας τις 5.300, συμβάλλοντας, σήμερα, κατά 8% στο ΑΕΠ της χώρας και οι οποίες μισθοδοτούν περισσότερα από 260.000 υψηλής εξειδίκευσης στελέχη. Την ίδια στιγμή, όπου η έκθεση Ανταγωνιστικότητας του World Economic Forum κατατάσσει τη χώρα 10η στον κόσμο, στη διαθεσιμότητα εξειδικευμένων επιστημόνων, με τη Γερμανία 11η και την Αγγλία στην 17η. Αυτούς τους επιστήμονες είναι στόχος μας να κρατήσουμε στον τόπο μας. Όραμα μας είναι να αντιστρέψουμε τη «διαρροή μυαλών» σε «εισροή επιστημόνων», να σταματήσουμε την ακατάσχετη αιμορραγία που βιώνει την τελευταία δεκαετία η χώρα μας, χάνοντας εκατοντάδες χιλιάδες νέους επιστήμονες στο εξωτερικό και να κρατήσουμε τα παιδιά μας εδώ. Και η αλήθεια είναι πως χρόνος δεν υπάρχει για χάσιμο. Σε μία χρονιά, που αποτελεί από κάθε άποψη έτος ορόσημο. Συμπληρώνοντας 10 χρόνια από την έναρξη της ύφεσης, είναι το σημείο που η χώρα έχει ανάγκη να δει να κλείνει αυτός ο κύκλος”.
Παράλληλα, αναφερόμενος στο ρόλο του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, ο κύριος Τζήκας υπογράμμισε την ανάγκη αναβάθμισης του συντονιστικού ρόλου του, μεταξύ φορέων, Υπουργείων, μηχανισμών, αλλά και τη θεσμική ενίσχυσή του με τα απαραίτητα “εργαλεία” για την επιτάχυνση της υλοποίησης νευραλγικών έργων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, όπως το CRMS, το ERP του δημοσίου.
Παράλληλα, ο Πρόεδρος του Δ. Σ. του ΣΕΠΕ ζήτησε την παρέμβαση του Πρωθυπουργού αναφορικά με το νέο νόμο για επιβολή “εύλογης αμοιβής για ιδιωτική αναπαραγωγή” 2% επί της τιμής εισαγωγής σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και 6% σε ηλεκτρονικές συσκευές εγγραφής ήχου και εικόνας και για ηλεκτρονικούς αποθηκευτικούς δίσκους. “Ένα μέτρο άδικο, που πλήττει ευθέως το μεγάλο στοίχημα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και τη διεθνή ανταγωνιστικότητα του κλάδου”, υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΠΕ. Επιπλέον, ο κύριος Τζήκας εισηγήθηκε στον Πρωθυπουργό την θεσμοθέτηση της απόσβεσης του 100% για κάθε επιχείρηση οποιασδήποτε επένδυσης σε έρευνα και τεχνολογία, ένα μέτρο που θα δημιουργήσει εξαιρετικά γόνιμες συνθήκες για νέες επενδύσεις στον κλάδο, ενώ κλείνοντας την τοποθέτησή του, ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να αποτελέσει ο ίδιος Πρεσβευτής του κλάδου ψηφιακής τεχνολογίας, τόσο για τη διάχυση της τεχνολογίας στην ελληνική κοινωνία, όσο και προς τη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα για την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου